Kasteel Ruurlo

Achterhoek: natuur en cultuur

Terwijl de Veluwe gekenmerkt wordt door oneindige heidevelden en oeroud bos, is de Achterhoek een aanrader voor de natuurliefhebber die graag cultuur aan zijn vakantie toevoegt. De Achterhoek staat bekend om het zogeheten ‘coulissenlandschap’, met vele  bossen, riviertjes, weilanden, akkers en houtwallen. Maar tegelijkertijd zijn er ook veel landgoederen, kastelen en pittoreske dorpjes te bewonderen.

 

Ruurlo

Een ideale plaats om te verblijven is Ruurlo. Dit dorp, dat waarschijnlijk rond het jaar 600 is gesticht, ligt in het hart van de Achterhoek, omringd door dorpen als Vorden, Borculo en Zelhem. Vanuit Hampshire Hotel – Avenarius, aan de rand van Ruurlo, fietst u zo over de landweggetjes de bossen in. Natuurlijk kunt u een route samenstellen op basis het fietsknooppuntennetwerk, maar de VVV biedt ook volop bestaande routes aan. Welbekend in de regio zijn de zogenoemde ‘lokale ommetjes’. Dat zijn bewegwijzerde routes van ongeveer twintig kilometer die langs de plaatselijke bezienswaardigheden voeren. Tijdens ‘Lokaal Ommetje Ruurlo’ komt u bijvoorbeeld langs een kaasboerderij, het grootste heggendoolhof van Europa en Kasteel Ruurlo.

Waar u ook voor kiest, één ding is zeker: het is onmogelijk om hier een saaie fietstocht te maken.

Achter elke Achterhoekse bocht ligt namelijk een verrassing verscholen.

Zo leiden de lange oprijlanen, die de zijwegen vormen van brede boswegen, naar de zestiende- en zeventiende-eeuwse kastelen uit de regio. En enkele honderden meters verderop wacht een opengestelde landgoedtuin, een weiland vol koeien of een monumentale pannenkoekenboerderij op u.

Hampshire Hotels - Achterhoek
Wandelen en fietsen in een bosrijke omgeving

Soms stuit u op opmerkelijke pareltjes, zoals de Boekenruilboom (‘Bruilboom’). Hier kunnen boekenwurmen leesvoer lenen, zoals Schone handen van René Appel en Haantjes van Kluun. De regels zijn simpel: de boom is de eigenaar, en de lener moet het boek uiterlijk na een maand weer inleveren. Wellicht heeft u de tijd om een dun exemplaar mee te nemen naar een rustig plekje, om het in enkele uren uit te lezen.

 

Ook genieten van de Achterhoekse gastvrijheid?
Kijk hier voor alle Hampshire Hotels in de Achterhoek