Den Haag Cityguide

Den Haag: internationale stad aan de zee

Kunstenaars, ministers en Hagenaars genieten van de grandeur

Den Haag is de stad van het Torentje, internationale vrede en het strand maar het is ook de stad van Frans Hessing. Wat zijn z’n favoriete plekken?

“In een bekend liedje wordt gezongen: ‘Den Haag, mooie stad achter de duinen.’ Nou, daar ben ik het helemaal mee eens. Het Gemeentemuseum, met de grootste Mondriaan-collectie, is bijvoorbeeld een aanrader. En ook het recent gerenoveerde Mauritshuis en het Vredepaleis zijn een bezoek waard.”

“Den Haag is ook de stad van de hofjes waar iedereen gewoon in mag. De Hof van Wouw en het Hofje van Nieuwkoop, in de buurt van de Prinsegracht, zijn echt prachtig. De rust, de fluitende vogeltjes… Terwijl slechts een poort mensen scheidt van de drukke weg.”

Culinair wandelen

“Ik wandel graag door de stad, eens in de zoveel tijd loop ik mijn culinaire wandeling. Ik begin uiteraard in mijn eigen specialiteitenbakkerij Hans en Frans op de Denneweg. Die buurt wordt ook wel het ‘Haagse Quartier Latin’ genoemd.

We zijn vooral bekend van onze Haagse Kakker.

Dat is een krentenbroodtaart met rozijnen, krenten, amandelspijs, honing en kaneel.”

“Van daaruit ga ik naar Kaasspeciaalzaak Ed Boele in de Fahrenheitstraat, met veel én lekkere Hollandse en buitenlandse kazen. Niet voor niets is hij al twee jaar achter elkaar uitgeroepen tot de beste kaaswinkel van Nederland.”

“Na de ambachtelijke Slagerij Peter Jan van de Broek in de Reinkenstraat, eindig ik meestal bij slijterij Van Kleef aan de Lange Beestenmarkt. Daar is ook een destilleerderij, waar mensen een rondleiding kunnen krijgen en drankjes kunnen proeven.”

 

Mooiste markten

“Maar in Den Haag kan natuurlijk ook volop worden gewinkeld. In de net gerestaureerde Passage bijvoorbeeld. Ook typisch Haags zijn de winkeltjes in de Piet Heinstraat en de Frederik Hendriklaan. Wist u al dat we de grootste en mooiste markten van Nederland hebben?

Op de Haagse Markt in de Herman Kosterstraat zijn allerlei exotische producten uit Indonesië en China te koop en er is ook een grote rommelmarkt. Heerlijk om daar rond te struinen. De Wagenstraat mag ook niet worden overgeslagen. Daar zit nu China Town, met talloze Chinese supermarkten, kunstwinkels en eethuisjes.”

 

Haagse Grandeur

“Den Haag is echt een wandelstad: van het Centraal Station en het Haagse Bos, naar de duinen en het strand in Scheveningen. Surfers en kiters komen van heinde en verre naar onze golven. Aan de Scheveningse boulevard zit een uniek surfdorp: F.A.S.T. Als mensen daar toch zijn, moeten ze zeker een visje eten bij Weduwe van der Toorn, het oudste visrestaurant van Scheveningen. Daar hebben ze de beste vis, zonder allerlei poespas.”

“De Wiener Konditorei aan de Korte Poten noemen ze ook wel de ‘Haagse huiskamer’. Daar komen echte Hagenaars van allerlei pluimage voor verse koffie met huisgemaakt gebak. Ook in Bodega De Posthoorn op het Lange Voorhout zitten ministers, kunstenaars en Hagenaars door elkaar, eveneens middenin die typisch Haagse grandeur en ouderwetse gezelligheid.”

“Dankzij de grote Indonesische gemeenschap in Den Haag hebben we ook tientallen warungs. Zo serveert Soeboer, op de Brouwersgracht, goede Javaanse gerechten. Echt iedereen komt er, zelfs  de minister-president!”

Bijzonder vlees

De best in town? Dat is, volgens velen, Restaurant BIT, in Hotel Corona – Hampshire Classic. De bijzondere vleesgerechten zijn niet te weerstaan. Probeer maar eens de Rib Roast, de Entrecôte Double of de Classic Gourmet Burger.

restaurant BIT in Hotel Corona - Hampshire Classic
restaurant BIT in Hotel Corona – Hampshire Classic

Check-in

Ook zin in Den Haag? Centraal gelegen in de Haagse binnenstad zijn er drie prachtige plekken om te overnachten, lees meer over de Hampshire Hotels in Den Haag.

 

Meer weten over Frans Hessings favorites in Den Haag? Ga dan naar: gemeentemuseum.nl; mauritshuis.nl; vredespaleis.nl; hofvanwouw.nl; hofjevannieuwkoop.nl; bakkerijhessing.nl; kaasspeciaalzaak.nl; lagerijvandenbroek.nl; vankleefwinkel.eu; depassage.nl; pietheinstraat.nl; defred.nl; dehaagsemarkt.nl; weduwevdtoorn.nl; wienerkonditorei.nl; bodegadeposthoorn.nl; soeboer.nl