Lekker naar buiten

Natuur

Of het nu waait, regent, vriest of juist zonnig is: de Nederlandse natuur garandeert ontspanning. Want welke stress is opgewassen tegen ruisende bladeren, dennengeur en verstilde vennen?

Heuvels, boomgaarden, holle wegen, vakwerkhuisjes, wegkruizen en vlaai… Dát is Limburg. Toch? Ja, maar deze veelzijdige provincie heeft nog veel meer schoonheid te bieden dan de welbekende features van haar zuidelijkste puntje. Zo kunt u zich in Midden-Limburg laten verwonderen door bijvoorbeeld het historische Roermond, de Maasplassen, unieke nationale parken en het ‘witte stadje’ Thorn (met haar wit gekalkte huisjes).

Een van de beste manieren om sjoen Midden-Limburg te verkennen, is om de fiets te pakken. Omringd door de bossen van Nationaal Park De Meinweg, is Hampshire Boshotel – Vlodrop een mooi beginpunt voor een tocht. Het hotel ligt midden in het fijnmazige netwerk van de fietsknooppunten, waarmee u zelf een route aan elkaar kunt rijgen. U volgt dan de bordjes van het ene naar het andere genummerde knooppunt. De Meinweg is slechts zo’n 1800 hectare, maar het natuurgebied is zeer uniek. Neem zeker een weekend de tijd om het te verkennen.

Drie breuklijnen (de Peelrandbreuk, de Meinwegstoring en de Zandbergstoring) zorgden in dit gebied nogal eens voor opschudding. Door de bewegingen van de aardkorst is hier dan ook een terrassenlandschap ontstaan, met een totaal hoogteverschil van vijftig meter.

De fietspaden van de knooppuntenroute zijn goed begaanbaar en voeren langs de mooiste plekjes van het natuurgebied. Eiken-berkenbossen, broekbossen, heide, hoogveen, vennen en beekdalen zorgen steeds voor een ander, verrassend uitzicht. Tussendoor herinneren meerdere sporen aan de Tweede Wereldoorlog, zoals zigzaggende greppels, tankgrachten, bunkers en bomkraters.

De oevers van de talloze vennetjes of beekjes lenen zich uitstekend voor een langgerekte pauze. Misschien ziet u daar terloops zeldzame dieren, zoals de poelkikker, de alpenwatersalamander of de knoflookpad, wegschieten.

Wilt u het nationaal park op een avontuurlijkere wijze aanschouwen? Dan zou u een mountainbike kunnen huren. Zo worden ook de mulle paden makkelijk begaanbaar. Regelmatig komt u dan vast omgewoelde grond tegen. Wat dat is? Dat zijn de sporen van everzwijnen, die hier nog in het wild leven. Met een beetje geluk komt u ze in levenden lijve tegen. Ook adders zijn hier te bewonderen, zonnebadend op een hoge steen bijvoorbeeld.

Maar Midden-Limburg is meer dan De Meinweg. Voor een compleet ander gevoel trapt u naar het noorden, richting Roermond, op ruim tien kilometer afstand. Natuurlijk is de bisschopsstad zelf een bezoek waard, maar de natuurzoeker kan zijn hart in de buurt ophalen, bij de Maasplassen. Die vormen, met 3000 hectare, het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland. Ze zijn ontstaan door de zand- en grindafgravingen in het Maasdal. U kunt hier prachtig fietsen en onderweg de vele watervogels bewonderen.