Cityguide Amsterdam

Amsterdam: nostalgisch en nieuw

Amsterdam is een prachtige en boeiende stad. Maar wat zijn nou die plekjes die écht een bezoek waard zijn? Insider Reinier van der Aart vertelt zijn geheime tips. Reinier van der Aart (39) komt als portret- en modefotograaf vaak en graag in Amsterdam. Zijn werk brengt hem op de mooiste plekken en ook privé heeft hij zo zijn favoriete cafés, boetieks en musea.

“Amsterdam is groot genoeg om er alles te hebben, maar klein genoeg om je er echt thuis te voelen.

Ik vind het heerlijk om met een goede kop koffie en de krant in De Pels in de Huidenstraat te zitten: echt een café zoals een café bedoeld is. Nog zoiets moois en nostalgisch is proeflokaal Wynand Fockink in de Pijlsteeg, met likeuren en jenevers uit eigen destilleerderij.”

“Meer een bierliefhebber? Dan is Hesp, aan de Weesperzijde, dé plek. Ze hebben er ontelbaar veel soorten bier. Ik kom er graag in de late middag, voor een biertje op het terras aan de Amstel.”

 

Beste pizza

“Waar mensen echt een keer moeten eten, is Rijsel Rotisserie in de Marcusstraat. Dat is een heerlijk low-key restaurant, met de beste bediening en de vriendelijkste eigenaar. Ze hebben misschien een kleine kaart, maar alles is even lekker. Na een drukke dag ga ik vaak nog snel naar YamYam in de Frederik Hendrikstraat, voor gewoon eten zonder opsmuk. En toevallig hebben ze de beste pizza van de stad.”

“Na het eten kan ik enorm genieten van een cocktail. Natuurlijk zijn er in Amsterdam talloze goede bars, maar voor mij blijft DOOR74 de enige echte plek voor cocktails. Zoals het een ‘speak easy’ betaamt, houden ze hun activiteiten stil, dus ik geef hier geen adres. Kom er zelf maar achter…”

 

Shop, shop, shop

“Het leuke van winkelen in Amsterdam: er zijn zo veel boetieks. Bijvoorbeeld Unicorn en PS Petit Salon zijn leuk. En bij Tenue de Nîmes, in de Haarlemmerstraat en aan de Elandsgracht, helpen ze je nog echt bij de aanschaf van jeans. Ook ben ik natuurlijk vaak bij fotowinkel Nivo Schweitzer te vinden.”

“Verder moeten mensen zeker niet vergeten om langs conceptstore Hutspot te gaan. In zowel hun winkel aan de Rozengracht als die in de Van Woustraat is alles te koop: de stoelen, de kunst aan de muren, schoenen, kleding en meer. En allemaal van kleine merken en kunstenaars.”

“Voor een cadeautje, ook voor mijzelf, loop ik vaak binnen bij Maison NL in de Utrechtsestraat. Van mat porseleinen kopjes en loodzware lederen knuffeldieren tot postkaarten, koperen schrijfgerei en lingerie van Love Stories… Ik ga eigenlijk nooit met lege handen naar buiten.”

 

Museumfeest

“Een absolute must-see is het Rijksmuseum. Ze hebben een gewaagde manier van exposeren. En de collecties, nu ook met een vleugel vol fotografie, zijn boeiend. Het Stedelijk Museum is een heel ander feestje: jong, vernieuwend, rauw, stads en met veel wisselende collecties. Check ook altijd of er een mooie beurs is in de stad, zoals Unseen Photo Fair, KunstRAI, Affordable Art Fair of de Museumnacht.”

“Tot slot raad ik, als fotograaf, iedereen aan om naar FOAM en Huis Marseille te gaan. Beide zitten aan de Keizersgracht. Dat is twee keer genieten van wisselende en intrigerende fotocollecties.”

 

Typisch Frans

Brasserie FLO in Amsterdam
Brasserie FLO in Amsterdam

Is dit een authentieke Parijse brasserie? Zo voelt het wel, bij Brasserie FLO in Hampshire Hotel – Rembrandt Square Amsterdam. In een gezellige sfeer worden gasten verwend met typisch Franse gerechten als fruits de mer en steak tartare.

 

Check-in

In Amsterdam is Hampshire Hotels volop aanwezig. Ook Amsterdam verkennen?

 

Reinier van der Aarts tips beter bekijken? Ga dan naar: cafedepels.nl; wynand-fockink.nl; cafehesp.nl; rijsel.com; yamyam.nl; unicornboutique.com; ps-atelier.com; tenuedenimes.com; nivo-schweitzer.nl; hutspotamsterdam.com; maisonnl.com; rijksmuseum.nl; stedelijk.nl; unseenamsterdam.com; kunstrai.nl; affordableartfair.com/amsterdam; museumnachtamsterdam.nl; foam.org; mauritshuis.nl; www.floamsterdam.nl