Hampshire Hotels in Groningen

Groningen: parel van het noorden

De gezellige stad Groningen bruist en heeft volop bekende én minder bekende bezienswaardigheden. Insider Peter Sikkema verklapt zijn hotspots. Peter Sikkema (51) is manager van het muziekfestival Eurosonic Noorderslag in Groningen. Al ruim 25 jaar woont en werkt hij in deze stad.

“Natuurlijk is de Martinitoren hét icoon van de stad, en niet voor niets. Mensen kunnen d’Olle Grieze, zoals de Groningers hem noemen, ook beklimmen. Het zijn aardig wat treden, maar het levert wel een schitterend uitzicht op. Als oude Hanzestad barst het in Groningen van de mooie pakhuizen, bijzondere gevels en hofjes. Ik kan uren dwalen door de oude, kleine steegjes en langs de grachten. Soms loop ik even binnen bij de hofjes in het Pelstergasthuis en het Pepergasthuis. Zo mooi en een oase van rust.”

Museum met lef

“Groningen is een oergezellige stad, met de Grote Markt als historisch en sfeervol middelpunt. Onze grote trots is toch wel het Groninger Museum, dat is echt een museum met lef. Niet alleen vanwege het spraakmakende gebouw maar ook door de interessante exposities, van modeontwerpers tot schilderijen.”

“Eveneens bijzonder vind ik Fotogalerie Noorderlicht, op een steenworp afstand van het Groninger Museum. Daar zijn doorlopend mooie tentoonstellingen te zien. En jaarlijks organiseren ze ook de Internationale Fotomanifestatie. Dan snijden ze maatschappelijke thema’s aan, zoals religie of de Palestijnse kwestie. Heel mooi en soms ook behoorlijk confronterend.”

“Als er kinderen bij zijn, is het Nederlandse stripmuseum een aanrader. Alle Nederlandse striphelden zijn daar verzameld, en het is er ook leuk voor volwassenen.”

Lekkerste koffie

“Een van de prettigste restaurants vind ik Da Vinci. Daar hebben ze een Siciliaanse, wat boerse keuken. Het eten is er erg goed, en er hangt een fijne sfeer. Bijzonder is ook de buurt bij de Kleine en de Grote Kromme Elleboog. Dat zijn twee oude straatjes met diverse cafeetjes en restaurants.”

“Zin in koffie?

Voor de lekkerste ga ik altijd naar Black & Bloom. Ze hebben enorm veel soorten thee en koffie van over heel de wereld. Heerlijk met een brownie erbij.”

Hip én authentiek

“In de oude binnenstad barst het van de leuke winkeltjes. Zoals die in de Folkingestraat. Daar zitten geen grote landelijke ketens, maar allemaal authentieke en gezellige winkeltjes. Mijn favoriet is Ariola. Daar verkopen ze Italiaanse verse pasta’s, broodjes en hapjes. Ook bijzonder is Le Souk, waar ik me altijd vergaap aan alle Noord-Afrikaanse en Arabische lekkernijen.”

“Iets heel anders is Woonn, een hippe interieurwinkel aan de Poelestraat, met veel leuke én betaalbare accessoires. Liever design? Dan kunnen mensen naar Maupertuus, aan de rand van de stad. Dat is echt een ongelofelijk mooie woonwinkel.”

 

Lievelingsplek

“Als mensen cultuur zoeken, mag mijn eigen Eurosonic Noorderslag natuurlijk niet ontbreken.

Het muzikale talent van morgen staat bij ons centraal.

Per editie zijn er ruim 300 optredens. Grote namen van nu zijn vaak bij ons begonnen. Zoals George Ezra, die net een grote hit heeft gehad.”

“Mijn ultieme lievelingsplek is het Noorderplantsoen, een stadspark dat tegen het centrum aan ligt. Het is er altijd gezellig druk, vooral bij mooi weer. Mensen picknicken er bij een van de vijvers of rusten gewoon even uit in het gras. Zo relaxed om daar te zijn.”

Verwennerij

Hampshire Hotel – Groningen Centre verwent haar bezoekers met typische producten uit de streek, zoals Groninger notenkoek, Martinitorendropjes en lekkere vruchtensappen. Dat is genieten!

 

 

Check-in

Logeren tussen de stadse gezelligheid en bezienswaardigheden? In de historische binnenstad van Groningen liggen zowel Hampshire Hotel – Groningen Centre als Hampshire City Hotel – Groningen. Meer behoefte aan natuur? Dan is Hampshire Hotel – Plaza Groningen ideaal. Dat ligt in een prachtige omgeving, aan het Hoornse Meer.

 

Zin in Groningen? Check-in bij Hampshire Hotels – Groningen

Meer weten over Peter Sikkema’s tips? Kijk dan op: www.groningermuseum.nl; www.noorderlicht.com; www.stripmuseum.nl; toerisme.groningen.nl; www.prinsenhof-groningen.nl; www.osteriadavinci.nl; blackandbloom.nl; www.facebook.com/AriolaFolkinge; www.winkellesouk.nl; www.woonn.nl; www.vosinterieur.nl