Cityguide Eindhoven

Eindhoven: stad vol hotspots

Innovaties en design, daar staat Eindhoven vooral om bekend. Maar er is meer, veel meer… Aldus insider Olga Coolen.

Olga Coolen (41) is museummanager van het Philips museum. Sinds vijf jaar woont en werkt ze in Eindhoven. Ze kent de stad door en door. Niet alleen op cultureel gebied, maar ook voor het beste koffieadresje kunnen mensen bij haar aankloppen.

“Ik ben gek op Eindhoven, omdat de stad me keer op keer blijft verrassen.”

“Iedereen kent Eindhoven van Philips, daar is de stad groot mee geworden. Zo zit tegenwoordig de Design Academy in het voormalige fabrieksgebouw De Witte Dame. En zelf werk ik in het Philips museum, gevestigd in het Fabriekje, waar Gerard Philips in 1891 zijn eerste gloeilamp produceerde.”

“In het museum laten we zien hoe het bedrijf zich van een kleine gloeilampenfabrikant tot een toonaangevend wereldconcern ontwikkelde. Bijzonder is het interactieve iPad-spel Mission Eureka. Daarmee gaat de wereld van techniek voor iedereen open, ook voor mensen die denken daar niets mee te hebben.”

“Wanneer ik zelf op pad ga in Eindhoven, ga ik graag naar het Van Abbemuseum. Dat is niet alleen van binnen erg mooi, ook het gebouw zelf is heel fotogeniek. Bovendien kan er in het museumrestaurant erg lekker worden gegeten. Maar mijn grote favoriet is toch wel De Ontdekfabriek op Strijp-S. Dat is een bijzonder experience centre voor jong, maar stiekem ook voor oud.”

 

Inspiratie

“Op Strijp-S kan volop gewinkeld worden. Neem bijvoorbeeld Urban Shopper aan de Torenallee. Dat bestaat uit allemaal verschillende winkels die mooie, betaalbare en bovendien unieke spullen verkopen, waar niet snel een ander mee te zien is.Ik kom er altijd vol inspiratie vandaan én met cadeaus voor mensen die nog lang niet jarig zijn. Waar ik ook graag even binnenloop, is de concept store Jannissima op de Nieuwe Emmasingel. De goede smaak druipt daar van alle tassen, schoenen en kleding af.”

“Voor betaalbaar design moet je bij Yksi Expo Winkel zijn.

Ook als er geen Dutch Design Week is, kun je je daar vergapen aan verrassende meubels, woonaccessoires, tassen, sieraden en kunst.

En dan zijn er natuurlijk ook nog de bijzondere winkeltjes op de bekende straten de Kleine Berg en de Grote Berg. Vergeet verder niet een bezoekje te brengen aan winkelstraten als de Demer, de Rechtestraat en de Vrijstraat.”

 

Naar buiten

“Veel mensen weten dat niet, maar Eindhoven is een verrassend groene stad. Het Stadswandelpark vlakbij het centrum is het bekendste stukje groen, maar ook net buiten de stad bevindt zich veel natuur. Via de route ‘Rondje Eindhoven’ komen fietsers en wandelaars langs mooie plekken in en rondom Eindhoven. De route gaat over de Oirschotsedijk, om uiteindelijk bij de Fruittuin neer te strijken voor een welverdiende pannenkoek.”

“Wandelen doe ik over het ‘Hertog Hendrikpad’. Dat is een tocht rond Eindhoven van 92 kilometer. Afgelopen zomer heb ik er zestig kilometer van gelopen: langs het beekdal de Kleine Dommel en de Strabrechtse Heide, om het plaatsje Sterksel heen, over de Leender Heide en langs zwemcentrum de Tongelreep de stad weer in. Fantastisch om via zo veel natuur langzaam Eindhoven te naderen.”

 

Food

“In het centrum van Eindhoven kwamen vroeger duizenden Philips-medewerkers per dag aan om de handen uit de mouwen te steken. Werk stond toen centraal. Dat is nu moeilijk voor te stellen, want de stad is tegenwoordig een mooie mengelmoes van winkels, musea én eetgelegenheden..”

“Natuurlijk ontbreekt ook goede koffie niet in Eindhoven. Daarvoor ga ik naar ’t Koffiehuisje, de kleinste espressobar van Eindhoven, midden in al het industriële erfgoed. Daar hebben ze, naast heerlijke koffie, ook verrukkelijke taart.”

“Tot slot wil ik nog StampPiet (kunstenaar/kok Piet Bergman, red.) aanraden. Dat is mijn favoriete mobiele, creatieve cateraar, die ook wel eens op locatie in eigen atelier kookt. Hij is bijvoorbeeld regelmatig te vinden op het industrieel erfgoed aan de andere kant van de stad: het NRE-terrein.”

 

Check-in

Het charmante Hampshire Hotel – Parkzicht Eindhoven ligt in een rustige villawijk en biedt uitzicht op het Stadswandelpark. Op loopafstand van het centrum. Brabantse gastvrijheid staat centraal bij Hampshire Hotel – Crown Eindhoven. Dit hotel ligt midden in het bruisende stadscentrum, met restaurants, trendy cafés en uitgaansgelegenheden. Vergeet hier niet om bij het ontbijt de speciale broodpudding te proeven!

 

Bezoek ook de verrassend stad: Eindhoven

 

Voor meer info over Olga’s hotspots: philips-museum.com, vanabbemuseum.nl, deontdekfabriek.nl, strijp-s.nl, urbanshopper.nl, jannissima.com, yksi.nl, kleineberg.nl, groteberg.nl, eindhoven.nl/artikelen/Rondje-Eindhoven.htm, olat.nl/hertoghendrikpad, philipsfruittuin.nl, facebook.com/KoffiehuisjeKetelhuis, plumbum.nl