IMG_7331_hhweb

De Veluwe: bos & heide

Het Nationale Park de Hoge Veluwe

Heel wat noordelijker, op de Veluwe, strekken de heidevelden en bossen zich uit over duizend vierkante kilometer. Augustus is een populaire maand om een bezoek te brengen, omdat de heide dan verandert in een paarse bloemenzee. Maar ook tijdens de andere jaargetijden bieden de vlakten een indrukwekkend uitzicht.

Wie in Hampshire Hotel – Mooi Veluwe verblijft, hoeft bijna de deur niet meer uit. Het ligt midden in het Speulder- en Sprielderbos, tussen Putten en Garderen. In de bungalowachtige kamers hangt een lichte dennengeur en ziet u buiten, waar u ook maar kijkt, het bos. Toch loont het de moeite om op de fiets te stappen en de buurt te verkennen.

U kunt bijvoorbeeld richting Harderwijk en Hierden fietsen, waar het natuurgebied Veluwemeerkust ligt.

Hier vindt u bloemrijke weidegronden en bos, die door kwelderwater en de Hierdensche Beek worden bevochtigd.

Een tocht richting de plaatsen Garderen, De Beek en Speuld is ook aan te raden. Daar ziet u het klassieke gezicht van de Veluwe: bos en grote stukken heide die elkaar afwisselen.

 

Het Speulder- en Sprielderbos

is bijzonder omdat het een van de oudste bossen van ons land is en in de ijstijd is ontstaan. Kenmerkend zijn de vele kromme stammen die de lucht in rijzen. Die worden in de volksmond ‘dansende bomen’ genoemd. Omdat ze te krom waren voor houtproductie, zijn ze blijven staan, en geven ze nu een mysterieus tintje aan het bos.

Hampshire Hotels - Veluwe
Maak heerlijke fiets- of wandeltochten op de Veluwe

Een ander overblijfsel uit de ijstijd is het Solse Gat, dat is ontstaan door een grote klomp smeltend ijs. Later werd de kuil groter door het afgraven van leem. Het moeras, dat in het diepste deel van het gat ligt, barst van de bijzondere flora en fauna, zoals het waterdrieblad, de slanke sleutelbloem, de bruine kikker en de gewone pad. In de omringende oude bomen nestelen vogels als de boomklever, de holenduif, de bosuil en de zwarte specht zich graag. Andere bosbewoners die u tegen kunt komen, zijn het edelhert, de das, het wilde zwijn en de boommarter.

Hampshire Hotels - Veluwe
het klassieke gezicht van de Veluwe: bos en grote stukken heide die elkaar afwisselen

Zorg ervoor dat u tijdens een van uw fietstochten in elk geval langs het dorpje Drie rijdt. In dit buurtschap vindt u Restaurant Boshuis Drie. Bronzen everzwijntjes voor de deur heten u welkom in deze boerderij uit 1765. De sfeer van vroeger is intact gebleven door het donkere houtwerk, de boerenzakdoeken en de delfsblauwe tegeltjes. Neem plaats aan een van de houten tafeltjes bij de schouw of in de sfeervolle d’Opkamer, en geniet van een kopje koffie uit origineel boerenbontservies.
Elk jaargetijde fantastisch om te bezoeken, benieuwd naar de Veluwe?
Bekijk alle Hampshire Hotels.