Cityguide Antwerpen

Antwerpen: wereldse modestad

Antwerpen is het kloppend modehart van België, maar er is meer, vindt insider Natalie van Lijsebettens. Dit zijn haar hidden treasures… Natalie Van Lijsebettens (36) is schoenontwerper en oprichter van ambachtelijk merk Collectif d’Anvers. Als geboren Antwerpenaar ontdekt ze nog steeds nieuwe must-sees, wandelend door de karakteristieke wijken.

“Zelf verken ik de stad het liefst te voet. Dan zie ik veel meer, en stap ik sneller ergens naar binnen. Er zijn pleintjes en binnenhofjes op onverwachte plaatsen, en ook kom ik dan gezellige kroegjes of terrasjes buiten de gebaande paden tegen. Als ik juist weg wil van het drukke centrum, ga ik langs de Schelde wandelen. Een van de wandelpaden gaat naar het Sint-Annastrand, met veel eet- en drinkgelegenheden. Iets verderop liggen de mooie natuurgebieden Sint-Annabosch en Middenvijver.”

“Bijzonder is ook de BadBoot, die in de zomer aangemeerd ligt in de Schelde. Het is een mooi zwembad waarvan het water lijkt over te lopen in dat van de rivier. Tijdens de wintermaanden wordt hij omgetoverd tot een drijvende schaatsbaan, de grootste ter wereld zelfs, geloof ik. Even een frisse neus halen, en dan na afloop lekker aan de warme chocolademelk!”

 

Beste mosselen

“De stad barst van de lekkere, leuke en gezellige restaurantjes. Voor een verrassend ontbijt of lekkere lunch van regionale seizoensproducten ga ik vaak naar Story, aan de Godefriduskaai. Ik krijg er dan bovendien een mooi uitzicht bij: op het MAS,

een museum dat het verhaal van Antwerpen vertelt.”

“Een andere fantastische plek is A Tavola in de Lange Lozanastraat, van een Italiaans-Belgisch koppel. Hij staat in de keuken en bereidt de lekkerste, Italiaanse gerechten, en zij runt op een charmante manier de zaal. Liever echt Belgisch eten? Dan moeten mensen naar de brasserie van restaurant De Bourla op de Graanmarkt. Gezellig druk en sfeervol. De beste mosselen van de stad zijn te vinden bij Maritime, op de Suikerrui. Ze worden op verschillende manieren klaargemaakt, en je zit er bovendien tussen de Antwerpenaren. Dat zegt genoeg, lijkt mij!”

 

Mode & design

“Antwerpen is dé modestad waar je fantastisch kunt shoppen. Zo zijn er in en rond de Nationalestraat veel boetieks van modeontwerpers, met prachtige ontwerpen in de etalages. Of ga naar de Wilde Zee, een gezellige wijk vol talloze kleine modewinkeltjes. Verder ben ik al vanaf mijn jeugd verknocht aan de Kammenstraat, een straat vol hippe winkeltjes. Waar ik altijd even binnenloop, is tweedehandswinkel T2. Ze hebben werkelijk van alles: modieuze kleding, basics en vintage.”

“Fans van design uit de jaren vijftig en zestig moeten  zeker eens langs bij Atelier Solarshop van Jan-Jan Van Essche en Pietro. Ze zitten in de Dambruggestraat en hebben een fijne mix van vintage, Scandinavische meubelen en hedendaagse ontwerpen. Hot and happening is concept store Seven Rooms, erg inspirerend met bovendien leuke merken, zoals Comme des Garçons en 2Flamingos.”

 

Kunst kijken

“Als ontwerper vind ik het ModeMuseum, ook wel MoMu genoemd, zeer inspirerend. Geen enkel ander Antwerps museum is zo stijlvol ingericht: sommige zalen zijn stil en donker, terwijl andere helder belicht en overweldigend zijn. Vooral bij de tijdelijke tentoonstellingen is het werk van bekende ontwerpers zien.”

“Een ander bijzonder museum is het M HKA. In dit internationale museum hebben ze een uitgebreide eigen collectie moderne en hedendaagse kunst, maar ook veel wisselende tentoonstellingen en lezingen. Ik vind het ook speciaal dat ze een filmmuseum en -voorstellingen hebben.”

 

Check-in

Het Hampshire Hotel O – Kathedral Antwerp, in het hart van het historische centrum, is ingericht door de bekende Antwerpse architect Jo Peeters. Het resultaat: een unieke, eigentijdse look, met opvallende kleuren en details. Hotel O Antwerpen – Hampshire Classic ligt midden in de artistieke, trendy wijk Het Zuid. De omgeving bruist van de hippe cafés, bars en restaurants, terwijl iets verderop het historische centrum ligt.

 

Trip naar Antwerpen maken? Bekijk de Hampshire Hotels in Antwerpen.

 
Meer weten over Natalie Van Lijssebettens’ favorieten? Kijk op: badboot.be; facebook.com/StoryUrbanDeliShop; mas.be; bourla.be; maritime.be; thinktwice-secondhand.be; ateliersolarshop.be; sevenrooms.be; momu.be; muhka.be